Avond over Ikonen

Aantal avonden: 1
Inleider: Jan Ate Mulder
Datum: 1 april 2019
Tijden: van 19.45 tot 21.45 uur met een ruime pauze voor koffie en thee

Locatie: Hemkerk  Smidstraat 8 Sneek
Cursuskosten: € 3,00 inclusief koffie / thee en eventueel cursusmateriaal

 Jan Ate Mulder woont al bijna 50 jaar in Sneek maar is geboren in Makkum. Hij was werkzaam als meester aan de Thomas van Aquinoschool en later leraar wiskunde/rekenen en economie aan de huishoudschool t’Dok  en de ABS. Zijn laatste betrekking was bij het Friesland College.

Mulder is rooms-katholiek en actief binnen de Sint Martinusparochie in Sneek en omstreken.

Jan Ate Mulder: “Als jongetje begon ik als misdienaar te dienen bij de eucharistie, later werd ik lector en sinds 1996 heb ik van de bisschop een zending ontvangen om voor te gaan in viering van woord en communie. Officieel eindigde deze zending bij mijn 65 verjaardag, maar sinds mijn “emeritaat” ga ik nog veelvuldig voor en zo word ik de laatste jaren ook wel gevraagd om voor te gaan in oecumenische diensten in de verschillende kerken en tehuizen in Sneek en omstreken.”

Hij vervolgt: “Vorig jaar was ik mij aan het voorbereiden op een avond over iconen. Maar bij de aanmelding hadden er zich te weinig aangemeld. Toch waren er op de avond voldoende mensen aanwezig. Daarom gaan we voor de herkansing.”

De iconen-avond valt precies op 25 maart 2019. De kerk viert op deze dag het hoogfeest van Maria Boodschap, de Annunciatie. De engel Gabriel bezoekt Maria en Maria is begenadigd door God om moeder te worden van Gods Zoon. “Zie de dienstmaagd des Heren, mij geschiede naar uw woord.” In de geschiedenis zijn er vele schilders/ schrijvers geweest die een icoon geschilderd hebben over de boodschap die de engel bracht aan Maria. Op al deze iconen vind je steeds weer een terugkerende symboliek. Aan de hand van verschillende iconen wil Mulder zijn hoorders en kijkers wijzen op die symbolen en haar betekenis in  de iconografie.

“Ik zal ook in het algemeen iets vertellen over de geschiedenis van het icoon schilderen, of zoals zo velen zeggen het icoon schrijven. Zelf beoefen ik al een aantal jaren het schrijven van iconen. Ik laat u zien wat nodig is bij het schilderen/schrijven van een icoon. De icoon van de Annunciatie heb ik zelf nog niet geschilderd. Ik wil u op de avond een icoon laten zien waar nog volop aan gewerkt wordt. Misschien schilder ik deze avond verder aan deze icoon. Ik schilder een stukje aan deze opgezette icoon van de Annunciatie.” zegt Mulder

Misschien wordt u zo enthousiast dat u ook wel eens een icoon zou willen schilderen/schrijven. Maar het hoeft natuurlijk niet. Iedereen is welkom op deze avond over iconen op 1 april 2019