Dagthema: Politiek en maatschappij – Zonder Mij kunt u niets doen – met inleiding van Lieuwe van der Pol.

We lezen Joh. 15:4-6

4Blijf in Mij, en Ik in u. Zoals de rank geen vrucht kan dragen uit zichzelf, als zij niet in de wijnstok blijft, zo ook u niet, als u niet in Mij blijft. 5Ik ben de Wijnstok, u de ranken; wie in Mij blijft, en Ik in hem, die draagt veel vrucht, want zonder Mij kunt u niets doen. 6Als iemand niet in Mij blijft, wordt hij buitengeworpen zoals de rank, en verdort, en men verzamelt ze en werpt ze in het vuur, en zij worden verbrand.

Zijn in Jezus levert het vruchtdragen op!

Het zit zo in onze manieren; we willen aan de slag, we willen ‘doen’. Meer Martha dan Maria!

Het kost ons grote moeite om passief te blijven en in alle rust te blijven in de relatie met Jezus, zodat Hij Zijn ‘leven’ door ons heen kan laten stromen naar de vruchten, naar de druiven die God de Vader zullen eren.

Maar weet je, als je – wat je doet – niet in relatie doet met Jezus, zal je als rank geen vrucht dragen! En je raakt los van Jezus! Je droogt op, verdort en wordt verbrand.

Zonder Mij kan je niets doen

Gebedspunten

  1. “Zonder Mij” – in verbondenheid. Liefde stroomt van boven naar beneden en dan naar de ander. Hoe draagt Jezus vrucht via mij als rank in de maatschappij, in de politiek? Ben ik nauw met Hem verbonden? Blijf ik in Hem?

Waarvoor bid jij als je bedenkt hoe jij in die maatschappij staat en – mogelijk ook politiek – een rol speelt? En hoe blijf jij daarin verbonden met Jezus?

  1. “doen” – handelen vanuit rust, vanuit het zijn in Jezus; luisteren naar Zijn Geest. Hij zal je de woorden in je hart leggen. Vertrouw ik op de Heilige Geest dat Hij de woorden in mijn  mond zal leggen? Hoe afhankelijk stel ik mij op in het publieke debat? Ben ik God aan het verdedigen of ben ik Zijn kind? Ben ik actief aan het luisteren? Kan De wijnstok Zijn sappen kwijt aan mij als rank?

Waarvoor wil jij bidden als je bedenkt hoe jij in die rol in de maatschappij wilt luisteren naar de Heilige Geest?

  1. “niets” – ook niet iets! Dus totaal niets buiten Jezus: want Hij is de Schepper en draagt ons door Zijn Scheppende Woord.

What would Jesus Do? Durf jij jou helemaal op Jezus te verlaten? Welke gebedslast komt er boven als je met die overtuiging naar jezelf, naar jouw gezin, naar jouw gemeente, naar jouw ‘bediening’ kijkt?

 

Opwekking 697: Al Wat Ik Ben

Al wat ik ben,
Leg ik in uw hand,
Ik geef mijzelf volledig.
Mijn leven rust
In de palm van uw hand,
Ik ben van U voor eeuwig. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Refrein:
Jezus, ik geloof in U.
Jezus, ik vertrouw op U.
En de reden dat ik leef,
De reden dat ik zing,
(2x)
Bent U alleen. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zo wandel ik
Heel dicht aan uw zij,
Ook in mijn pijn
Vertroost U mij.
En ik vertrouw
Op wat U belooft,
Uw woord staat vast
Voor eeuwig.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik aanbid U,
Ik aanbid u, Heer.(4x)

Ik vertrouw U,
Ik vertrouw op U (2x)